Google SGE ile yapısal veri stratejileri başta olmak üzere, Yapay Zeka destekli aramalar ve 2025 yılı sonrası için SEO Trendleri gibi bir çok konuyu burada sizler için ele aldık. Dijital Pazarlama ve SEO uzmanı Yusuf ŞAHİN tarafından özel olarak hazırlanan bu makale ile ilgili tüm sorularınızı konu altında bizlere iletebilirsiniz.
Google SGE Nedir ve Neden Önemlidir?
Google SGE (Search Generative Experience), arama sonuçlarını daha zengin, etkileşimli ve kullanıcı odaklı hâle getiren yapay zeka destekli bir deneyim sunmaya yardımcı hizmettir. SEO’da başarı kriterlerini yeniden şekillendiren Yapay Zeka temelli bu deneyimle, kullanıcıların daha sonuç odaklı bilgilere erişim sağlayabilmesi için belli başlı yeni nesil kriterleri ortaya koymuştur.
Bunları bir kaç örnekle açıklamak gerekirse:
- Doğrudan soruya yanıt veren AI metin kutuları,
- Görsel özetler,
- Çoklu Kaynaklarla sentez içerikler,
- Sıkça Sorulan Sorular bölümleri gibi içerikler sunmaktadır.
SEO uzmanlarının, aslında bu konuda yıllarca söylediği önemli noktalardan biri olan “İçeriklerde Derinlik” ifadesi ve Benimde (Yusuf ŞAHİN Hakkında) bizzat bir slogan gibi kullandığım “Sadece var olması asla yetmez” cümlesi tam olarak bu konuyu anlatmaktadır. Oluşturulan sayfalar ve sayfalarda yer alan içeriğin varlığı arama motorları için yeterli olmadığı, bu içeriklerin derinliği, bir hiyerarşisi ve düzeni olması gerektiği vurgulanmakta, SEO çalışmalarında İçerik üreticilerinden beklenenin tam olarak bu olduğu yıllarca beklenmektedir.
Yapay Zekanın hızlı bir şekilde İnternet hayatımızın kalbine girmesi ile, bu konu büyük önem kazanmış, Arama motorları ve yapay zekalar tarafından da içerik zenginliği yeniden tanımlanmıştır. Çünkü kullanıcıların hızlı, net ve kapsamlı bilgi talebi, doğru anahtar kelime sıralamasından çok “kullanıcı ihtiyacını karşılama” yeteneğini ön plana çıkarmakla mümkündür.
Google SGE’nin SEO’ya Etkileri Nelerdir?
2015 yıllarında yaygınlaşan Sosyal Medya ve Youtube SEO ve Arama ağlarındaki etkisi yıllar geçtikçe artması sonucu, sürekli yeni trend ve yöntemleri beraberinde getirmiş olsada, trafik odaklılığın ötesinde etkileşim odaklı çalışmanın önemi tüm uzmanlar tarafından kabul görmüş yöntemlerinden başında gelmiştir.
Şimdi Yapay Zeka devri başladı. İnsanlar artık Arama ağları yerine Yapay Zeka dil modelleri üzerinden arama sorgulaları yapmaya başladı ve yeni bir dönüşüm başladı. 2 aşamada bu konuyu detaylandıralım:
1. Yapay Zeka Destekli Arama Alışkanlığı
SGE, sorgunun niyetini doğru ve net şekilde anlamak ve en uygun cevabı “sayfa içi” göstermek üzere geliştirildi. Bu da demek oluyor ki:
- Doğal dil işleme (NLP) optimizasyonu, klasik anahtar kelime yerleşiminin önüne geçiyor.
- Uzun kuyruklu ve konuşma diline yakın sorgular (%“…nasıl yaparım?”, “EN iyi yöntem nedir?”) artık kritik önem haline gelmiştir.

Yapay Zeka Destekli Veri Çıktısı
2. Kullanıcı Deneyimi ve Etkileşim
SGE’nin karakter limitli yanıt baloncukları, kullanıcıyı sayfada tutma stratejilerimizi değiştiriyor. Yine yıllardır söylediğimiz konuları kapsayan bir konu bu.. Web sitesine giren ziyaretçilerin baktığı alanları bile arama motorları görüyor söylemleri yaygındı. “Kamera mı var nereden görecek?” gibi karşı çıkanlar, sayfanın neresine odaklanıldığı, mouse/imleç hareketleri gibi kullanıcı deneyimi ve etkileşimlerin ötesine geçerek, yüzlerce faktör sıralamaları ve içeriğin kalitesini etkileyen en önemli kriterlerden biri olmaya devam etmektedir.
Ziyaretçilerin sitede kalma süresi ile ilgili stratejiler için ise:
- Sayfa içi zengin içerik (tablolar, infografikler, kısa videolar) SGE kutucuğuna daha yüksek ihtimalle çekilebilir.
- Sayfanın etkileşim oranı (CTR) ve dwell time (sitede kalma süresi) sinyalleri, sıralama için daha da belirleyici oluyor.
2025 ve Sonrasına Hazırlık: Yapısal Veri Stratejileri
SGE’de görünmenin en etkili yolu; arama motoruna sayfanızdaki içeriği “anlatmak”tır. Bunun da en sağlam yolu schema.org işaretlemeleri. WordPress gibi CMS tabanlı bir çok web yazılımlarda bu işlemleri optimize edebilmeniz için araçlar mevcut. E-Ticaret siteleri, haber ya da blog içerikleri için özel oluşturabileceğiniz alar için:
Article Schema: headline, author, datePublished, image gibi zorunlu alanları eksiksiz doldurmanız önerilir.
FAQ Schema: Sıkça sorulan soruları net soru-cevap formatında ekleyin.
HowTo Schema: Adım adım kılavuzlarda kullanıcıya hem metin hem de görsel adım açıklamaları işaretleyin.
İpucu: Yapısal veri test araçları (Google’ın Rich Results Test) ile işaretlemelerinizi mutlaka doğrulayın.
Ayrıca, Google 2023 yılında duyurduğu “Üretken Yapay Zeka ile Aramayı Zenginleştirin” konulu videosunu sizlerle paylaşmak istiyorum. İlgili sayfayı Bu Linkine Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.
Bazı arama motoru sonuçlarında, Sosyal Medya hesaplarında paylaşılan içeriklerin bile çıktığını gözlemlemekteyiz. Bunun en büyük sebeplerinden biride, Sosyal Medya platformlarının (Instagram, Facebook, Pinterest vb.) çok güçlü bir veri yapısının olması ve bunu en iyi kullananların başında yer aldığı içindir.
İçerik Stratejisi: Derinlik ve Uzmanlık
SGE, yüzeysel ve kısa paragraflardan kaçınır; E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) kriterleri önem kazanır. Çok uzun paragraflardan da kaçınmanız gerekiyor. Özellikle mobil cihazların yaygın kullanılması sebebi ile, paragrafların makul seviyede tutmak oldukça önemlidir. Burada bahsi geçen kısa paragraf 2 satırlık cümleleri ifade ediyor. Yani bir cümleye başladığınızda o cümleyi net anlatan bir yapı ve sade bir dil kullanarak , en az 3-7 satırda paragrafı kendine özgü bir başlıkta tamamlamanız gerekiyor.
İşte Size SEO’da, İçerik Kalitesinin Değişmeyen Yasası:
- Deneyim (Experience): Kendi vaka çalışmalarınızı paylaşın. Yazarın konu üzerindeki değerlendirmesi ve dili oldukça önemlidir.
- Uzmanlık (Expertise): Başarılı SGE odaklı içerikler, sadece temel bilgileri değil; konunun derinlemesine işlendiğini ve güncel araştırma, vaka çalışmaları veya veri analizleriyle desteklenmelidir. İçeriğin otoritesi bunlar baz alınarak belirlenir. İşletmenizin dijital dünyadaki görünürlüğünü artırmak için 10 yılı aşkın deneyime sahip dijital pazarlama hizmetleri sunan Yusuf ŞAHİN’in stratejilerinden yararlanabilirsiniz. Başarılı SGE odaklı içerik, sadece temel bilgileri değil; konunun derinlemesine işlendiğini ve güncel araştırma, vaka çalışmaları veya veri analizleriyle desteklendiğini gösterir.
- Yetkinlik (Authoritativeness): Yüksek otoriteli kaynaklara atıflar yapın; alıntılar kullanın. Çok klişe olacak ama kaynak göstermekten çekinmeyin.
- Güvenilirlik (Trustworthiness): Yazar profili, güncelleme tarihleri ve okuyucu yorumlarına yer verin. (Gerçek okuyucu yorumları sıralamada hala oldukça önmeli bir kritere sahiptir.)
Güncellenen İçerik Öğeleri:
- Sık Güncellenen Listeler: “En İyi 10 ___” listelerini aylık/çeyreklik güncelleme.
- Soru-Cevap Modülleri: Kullanıcı yorumlarından soruları toplayıp, hızlı FAQ eklemeleri.
Teknik SEO: Altyapı ve Performans
SGE, hızlı ve sorunsuz bir sayfa deneyimini ödüllendirir. SEO’nun yine değişmeyen algoritmaları bu konuda oldukça şeffaf. Bu yüzden özellikle WordPress, Opencart gibi CMS tabanlı sitelerde Tema seçerken bu noktaya mutlaka önem vermeniz gerekir. Bir çok SEO uzmanı bu konuda sürekli şikayet ettiği (Ben dahil) ve bu sebeple Laravel tabanlı scriptler tercih etmeye başlamışlardır. Zira hız konusunda büyük bir başarı gösteren bu dil Codecanyon sitesindede oldukça popüler olmuş ve güçlü değerlendirmeler elde etmiştir.
İncelemek isterseniz Laravel PHP Script kategori sayfasını ziyaret edebilir, yorumlara göz atabilir ve hızlarını test edebilirsiniz.
- Site Hızı: Mobil First Index’e yönelik Core Web Vitals optimizasyonu (LCP < 2.5s, FID < 100ms, CLS < 0.1).
- Mobil Uyumluluk: Responsive tasarım kadar, “touch” etkileşimlerinin hızlı yanıt vermesi.
- Güvenlik: HTTPS, ileri düzey güvenlik sertifikaları ve güncel sunucu protokolleri.
Not: Bu alanda dilerseniz, sitemizin “Site Hız Optimizasyon Hizmeti” sayfasını inceleyebilir bizden destek alabilirsiniz.
2025 ve Sonrası için SEO Trendleri ve Eylem Planı
2025 yılı Yapay Zeka dönemi başladı. Bu tarihten itibaren SEO Trendleri ve Eylem planı için size bir kaç noktayı, yapısal veri ve uygumalarına yer vereceğiz:
A: Trend: Yapay Zeka Destekli Zengin İçerik Üretimi
A: Ne Yapılmalı? Eylem Planı: Uygun prompt mühendisliğiyle içerik taslakları; editör onayı
B: Trend: Video ve Görsel ile Öne Çıkanlar
B: Ne Yapılmalı? Eylem Planı: Kısa format videolar, hareketli infografikler. Özgünlük Önemli.
C: Trend: Sesli Arama Optimizasyonu
C: Ne Yapılmalı? Eylem Planı: Konuşma diline yakın başlık ve meta açıklamalar.
D: Trend: KVKK ve Gizlilik Uyumu
D: Ne Yapılmalı? Eylem Planı: Web sitelerinizde mutlaka olması gereken, Açık rıza banner’ları, veri işleme politikaları.
İsterseniz Hemen Başlayın ve Bir kaç hafta sonra test edin!
- Mevcut içeriklerinize FAQ/HowTo (Sıkça sorulan sorular) şemaları ekleyin.
- Ayda bir “SEO SGE Denetimi” raporu hazırlayın.
- Video ve görsel zenginlikleri artırın.
Makalemizin sonuna gelmişken, konuyu farklı açıdan değerlendirmek adına, Optinmonster sitesinin yayınladığı, “2025’te Oyunu Değiştiren 10 SEO Sıralama Faktörü” başlıklı makaleyi Buraya Tıklayarak İnceleyebilirsiniz.
Sonuç: Google SGE ile SEO’nun Geleceği: 2025’te Nasıl Hazırlanmalı?
Google SGE’nin tam anlamıyla hayatımıza girdiği 2025 yılında, “anahtar kelime sıralaması” artık yalnızca başlangıç. Yapısal veri, kullanıcı odaklı içerik ve hızlı, güvenli altyapı, SEO’nun vazgeçilmez üç sac ayağı hâline gelmiştir. Bu stratejileri adım adım uygulayarak, arama sonuçlarında hem öne çıkacak hem de kullanıcı güvenini pekiştireceğinize inanıyorum.
Dijital Pazarlama ve SEO uzmanı Yusuf ŞAHİN olarak, bu yolculukta sorularınızı ve deneyimlerinizi yorumlarda okumak beni çok mutlu edecek. Bu alanda Profesyonel bir hizmet almak için ise, “Uzman SEO Danışmanlığı Hizmeti” sayfamızı ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımızdan bizlere ulaşarak talep oluşturabilirsiniz.
Hadi, 2025’e birlikte güçlü başlayalım!
Yazınızı linkedin den gördüm. AI SEO kavramı çıktı. Yapay Zeka Sorgularını pozitif anlamda manipüle etmek (Eğitmek) mümkün mü?
Yasemin Hanım Merhabalar, Evet mümkün. Bununla ilgili detaylı bir makale hazırlayacağız. Takipte kalmanız dileği ile.