E-Ticaret ve Pazarlama Bölümü Ne iş Yapar? Üniversitelerde büyük ilgi gören E-Ticaret ve Pazarlama bölümü programları hakkında merak edilen tüm sorulara cevap vermeye çalışacağız. E-Ticaret ve Dijital Pazarlama maaşları ve iş ilanları içinde konunun sonunda merak ettiğiniz tüm soruları sormaktan çekinmeyin. Devlet ve özel üniversitelerde yaygınlaşan bu bölümden mezun olduktan sonra, hangi alanlarda uzmanlaşılması gerektiği ve iş olanaklarını sizlerle paylaşacağız.
Özel Üniversitelerin yoğun olarak açmış olduğu bu program, 10’a yakın devlet üniversitesinde de yer almaktadır. Program detayını ve üniversiteleri incelemek için, YÖK Resmi sitesinin E-Ticaret Pazarlama Programı sayfasını inceleyebilirsiniz.
E-Ticaret ve Pazarlama Bölümü Nedir?
Dijital mecranın, tüm dünyada etkisinin hızla artması, E-Ticaret ve Dijital Pazarlama hacminin milyar dolarları aşması ile sebebi ile ülkemizde de ihtiyaç duyulduğu bu alan, E-Ticaret ve Dijital pazarlamanın temel prensiplerini, uygulama alanlarını ve trendlerini öğreten bir ön lisans programıdır.
Program içerisinde, Dijital Pazarlama kavramlarını yakından tanıyacak, Sosyal Medya, Dijital Reklamcılık, Arama Motoru Optimizasyonu ve Online Satış Platformlarını öğrenereksiniz. Sektördeki ihtiyaçları, vaka analizleri gibi teorik uygulamalar ile bu alandaki temel başlıklara hakim olacağınız, gelecek vaadeden bir programdır. Günümüz Yapay Zekanın artması ile bu alanda oldukça ücretsiz kaynaklar mevcut olup, kendinizi geliştirebileceğiniz imkanlar oldukça fazladır.
E-Ticaret ve Pazarlama Bölümü Mezunları Ne iş Yapar?
Dijitalleşen dünyanın hızla büyüyen pazarı haline gelen, E-Ticaret ve buna paralel Dijital Pazarlama, Reklamcılık sektörü, bir çok iş alanını ortaya çıkarmıştır. Özellikle Türkiye’de büyümeye devam eden bu pazarda nitelikli personel ihtiyacı oldukça fazladır.
İşte bu alanda size İş Kariyer Rehberi
E-Ticaret Uzmanı
Online mağaza yönetimi, Ürün kataloğu optimizasyonu, stok yönetimi ve sipariş takibi gibi işler için uygun bir iş alanıdır. E-Ticaret sitelerine gelen ziyaretçilerin müşteriye dönüşmesi için, organik ve reklam çalışmalarını yürütmek bu alandaki uzmanlığa atılacak ciddi bir adım olacaktır. E-Ticaret şirketleri, perakende satış yapan markalar ve Marketplace platformları çalışma alanı için en uygun şirketlerdir.
Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak
Arama Motoru Optimizasyonu ve Google ADS Reklamcılığı gibi işler başta olmak üzere, Sosyal Medya Reklamcılık alanı, E-Posta Pazarlama ve İçerik üretimi gibi iş alanları oldukça fazladır. Bu alanlarda ciddi bir deneyim ve uzmanlık sonrasında ciddi bir kazanç olduğu bilinmektedir. Dijital Pazarlama Ajansları başta olmak üzere, Markaların Reklam departmanları için oldukça fazla uygun pozisyonlar mevcuttur.
Sosyal Medya Yöneticisi
Marka bilinirliği için güçlü ve benzersiz stratejiler oluşturma, Influencer iş birlikleri yönetimi, performans analizi gibi iş tanımlarını kapsayan Sosyal Medya yöneticisi, Yapay zeka toollarının yaygınlaşması ile farklı bir alana evrilse de, şirketlerin ihtiyaçları sürekli olarak artmaktadır. Medya Ajansları, E-Ticaret ajansları ve büyük markaların pazarlama departmanlarında uygun pozisyonlarda iş yapmak mümkündür.
Veri Analisti / Web Analisti
Sayısal yönü güçlü olanlar için tavsiye edebileceğimiz bir alan olan Veri Analisti, yapay zekanın katkıları ile daha geniş bir yelpazede değeri artmaktadır. Özellikle Mobil uygulama alanında oldukça yüksek bir personel ihtiyacı vardır. Maaşları diğer alanlara görede yüksek olduğu bilinir. Özellikle SAAS şirketlerinde bu pozisyonda iş bulabilmeniz oldukça iyi bir kariyer olacaktır. Ancak, genellikle bu şirketler 4 yıllık mühendislik ya da istatistik bölümü mezunu aramaktadırlar. Dikey geçiş yapmak ya da kendinizi ispatlamak gerektiğini belirtmek isteriz.
Diğer Kariyer alanları arasında Girişimcilik ve Danışmanlık düşünebilir ve kendi işinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.
E-Ticaret ve Pazarlama Bölümü Alanında Çalışanlar Türkiye Şartlarında Ne Kadar Maaş Alırlar?
Junior Pozisyonlar: 20.000 TL – 30.000 TL
Senior/Uzman: 30.000 TL – 70.000 TL+ (Büyük şirketlerde veya yurtdışı remote işlerde).
Freelance/Girişimci: Proje bazlı kazanç (örnek: aylık 50.000 TL + başarılı dropshipping işleri). Bunun üst limiti yok.
E-Ticaret ve Pazarlama Bölümü Okuyan ve Mezunlar için Tavsiyeler
Dijital Pazarlama Uzmanı Yusuf ŞAHİN‘den sizlere küçük ama önemli tavsiyelerde bulunmak istiyoruz. Hem özel sektörde iş bulabilir, hem de kendi işinizi yapabileceğiniz bir alan olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, Ön Lisans 2. sınıf staj döneminde, E-Ticaret firmaları ve Dijital Pazarlama Ajanslarında deneyim kazanmanız oldukça önemli bir nokta olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu süreçte Online Dijital pazarlama eğitimlerine katılmanız, Eğitim videoları izlemeniz, vaka çalışmalarını incelemek ve sektörün ihtiyaç duyduğu alanları çok iyi gözlemlemeniz oldukça önemlidir.
Dijital Pazarlama alanında şirketlerin ihtiyaç duyduğu alanları çok iyi tespit etmeniz bu alanda başarınızı artıracaktır. Aynı zamanda çalıştığınız firmaya ya da müşterinize, nasıl bir iş raporlaması ve sunum yapacağınızı çok iyi öğrenmeniz oldukça kritik bir noktadır. Bu alanda ki raporlama ve sunumları incelemenizi önermekteyiz. Bu konuda online CRM ve SAAS uygulamalarınıda inceleyebilirsiniz.
Trendleri ve Dijital Mecradaki Gelişmeleri Takip Edin:
Youtube kanalları başta olmak üzere, HubSpot, MOZ, Shopify gibi platformlardaki blog içeriklerini sürekli takip edin izleyin. E-Ticaret trendleri başta olmak üzere, hem Türkiye, hem de global pazarda e-ticaret şirketlerinin yatırımlarını, reklam harcamaları gibi mutfak bilgisi dediğimiz konuları araştırın ve bilgi sahibi olun.
Konu ile ilgili YusufADS sitemizin blog bölümünde yer alan “Veriye Dayalı E-Ticaret Stratejisinin 4 Temel Taşı” konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.
Pratik İşler Yaparak Deneyim Kazanın:
Köklü kurumsal şirketlerin dışında hiç bir firma size ilk olarak eğitiminize ya da sertifikanıza bakmaz. Deneyimleriniz hepsinden önce gelir. Ve karşılaşılan sorunlarda nasıl bir çözüm üreteceğinizi/ürettiğinizi öğrenmek ve görmek ister. Bu yüzden yaptığınız işleri görsel olarak sunmanız en önemli konulardan biridir. Bu işlerde alaylı olanların piyasada daha iyi PR yaptıklarını görebilir ve inceleyebilirsiniz.
Özetle E-Ticaret ve Pazarlama Bölümü Ne iş Yapar?
E-Ticaret ve Pazarlama mezunları, dijital dünyanın her katmanında rahatlıkla yer alabilmektedirler. Teknolojiyi pazarlama stratejileriyle birleştirerek markaların büyümesine katkı sağlayan bir vizyona sahip olmak bunun için yeterli olup, başarılı ve uzmanlaşma sürecinde bu vizyona sahip olmak oldukça önemlidir.
Öneri: Bu alanda iş arayışı için LinkedIn’de “E-Ticaret sorumlusu” veya “Dijital Pazarlama uzmanı” gibi pozisyonları filtreleyerek ilanları inceleyebilir, iş niteliklerine bakarak fikir alabilirsiniz.
Sorunuz mu var? Çekinmeyin! Konu altında yer alan Yorum bölümünden bizlere konu ile ilgili tüm soru, öneri ve düşüncelerinizi yazabilirsiniz. Tüm sorulara büyük bir titizlik ile cevap vereceğimizi bilmenizi isteriz.
Bu bölümü çok merak ediyordum. Güzel ve detaylı bir yazı olmuş. Teşekkürler emeğiniz için.
Yorumlarınızı bu bölümde paylaşabilirsiniz.